Woningen en appartementen

Bent u van plan een woning, appartement of studio te verkopen of te verhuren? Dan hebt u een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Een kengetal op een kleurenbalk geeft aan hoe energiezuinig uw wooneenheid is. Het kengetal wordt uitgedrukt in kWh/m² en drukt het berekende jaarverbruik uit ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning.

Een energieprestatiecertificaat mag enkel opgemaakt worden door een erkende energiedeskundige type A, die ter plaatse komt om de specificaties van de woning te inspecteren. Bijzondere aandachtspunten zijn de isolatiewaarde van het dak, de muren, de vloer, de ramen en de deuren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de aanwezige installaties zoals verwarming, koeling en ventilatie.

Het EPC moet beschikbaar zijn op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Publieke gebouwen

Een energieprestatiecertificaat is verplicht voor gebouwen waarin publieke organisaties gevestigd zijn die overheidsdiensten verstrekken aan een groot aantal mensen. Een EPC voor publieke gebouwen wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige type C en is gebaseerd op het gemeten (werkelijke) jaarverbruik van de organisatie in kwestie.

Oorspronkelijk was het EPC voor publieke gebouwen enkel verplicht voor grote gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1000m². Sinds 1 januari 2015 is het verplicht voor gebouwen vanaf 250m² bruikbare vloeroppervlakte.

Bij E-Luse kunt u terecht voor het opstellen van een energieprestatiecertificaat voor de verkoop of verhuur van een woning. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.