De Europese richtlijn tegen greenwashing en misleidende productinformatie

De Europese richtlijn tegen greenwashing en misleidende productinformatie

Begin dit jaar heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen om greenwashing en misleidende productinformatie aan te pakken. De wet werd goedgekeurd met 593 stemmen voor, 21 tegen en 14 onthoudingen.

Greenwashing is het overbrengen van een verkeerde indruk of misleidende informatie over hoe milieuvriendelijk de producten van een bedrijf zijn. Greenwashing houdt in dat er een ongefundeerde bewering wordt gedaan om consumenten te misleiden zodat ze geloven dat de producten van een bedrijf milieuvriendelijk zijn of een grotere positieve milieueffect hebben dan in werkelijkheid het geval is.

Door betere informatie te verschaffen en bescherming tegen oneerlijke praktijken te  bedienen wilt de Europese Unie greenwashing tegengaan en consumenten beter informeren over de duurzaamheid van producten die ze kopen. Dit zou consumenten moet beschermen tegen misleidende marketingpraktijken en hen moeten helpen bij het maken van duurzame aankoopkeuzes.

Greenwashing

Om aan deze wet te kunnen voldoen wordt een aantal zorgwekkende marketinggewoonten rond greenwashing toegevoegd aan de EU-lijst met verboden handelspraktijken. In eerste instantie wilt men zo de etikettering van producten duidelijker en betrouwbaarder maken.

De EU zal het volgende verbieden:

  • Algemene milieuclaims zonder bewijs (“milieuvriendelijke”, “natuurlijk”, “biologisch afbreekbaar, “klimaatneutraal, “eco”…).
  • Claims inzake compensatie van CO2-emissie om zo te kunnen beweren dat een product een neutraal, lager of positief effect heeft op het milieu.
  • Duurzaamheidslabels die niet gebaseerd zijn op goedgekeurde certificaten of die niet opgesteld zijn door overheidsinstanties.

Een andere belangrijke doelstelling van de nieuwe wet is dat producenten en consumenten zich meer moeten richten op de levensduur van goederen.

De EU zal het volgende bijgevolg eveneens verbieden;

  • Duurzaamheidsclaims zonder voldoende of met ontbrekende onderbouwing over de levensduur of het gebruik onder normale omstandigheden.
  • Goederen die niet te repareren zijn, als repareerbaar presenteren wanneer dit niet klopt.

De nieuwe richtlijn moet hand in hand gaan met de richtlijn groene claims, die momenteel op commissieniveau in het Parlement wordt besproken. Deze richtlijn inzake groene claims zal specifieker zijn en uitvoerigere voorwaarden voor het gebruik van milieuclaims bevatten.

Wil je graag meer informatie, of hebt je hulp nodig bij het opstellen van een duurzaamheidsrapport? Aarzel dan niet om ons hierover te contacteren.


Blijf op de hoogte van al ons nieuws!

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

* verplichte velden