Biscuiterie Thijs

Met dit klimaatplan is Biscuiterie Thijs klaar voor de toekomst.

De industriële wafelbakkerij Biscuiterie Thijs onderschrijft de ambitie van Europa om 55% CO2 te reduceren tegen 2030 en om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Om die doelstelling te bereiken, stelde het Kempense familiebedrijf een klimaatplan op in samenwerking met de experts van E-luse. Dit plan, met focus op CO2-vermindering, kadert in de bredere duurzaamheidsvisie van Biscuiterie Thijs.

Biscuiterie Thijs
Van fabriekje in de tuin tot meer dan 16.000m² productie

Biscuiterie Thijs werd in 1974 opgericht door Jules Thijs. Als mechanicien en bakkersgast ontwikkelde Jules zijn eigen semi-automatische wafeloven, waarmee hij in zijn vrije tijd wafeltjes bakte voor marktkramers, scholen en winkels. Gaandeweg groeide deze hobby uit tot zijn beroep. Daarop investeerde Jules in de bouw van een fabriek met verschillende productielijnen. Het was het begin van een internationaal succesverhaal.

Jules Thijs en zijn 4 kinderen Lieve, Jan, Marjan en Katrien zetelen vandaag nog steeds in de directie van het down-to-earth Kempense familiebedrijf, dat inmiddels 5 vestigingen telt in Herentals, Maasmechelen en Weelde. De dagelijkse leiding van Biscuiterie Thijs is in handen van externe CEO Peter Janssen. Via de Thijs Academy wil Biscuiterie Thijs zijn werknemers bijschoelen en up-to-date houden, want zij liggen aan de basis van de Operational Excellence die het bedrijf al 50 jaar nastreeft. Biscuiterie Thijs producteert jaarlijks ongeveer 1,5 miljard wafels (suikerwafels, chokoladewafels, galetten, eierwafels,…), waarvan het grootste deel verkocht wordt in de supermarkten onder private labels.

Innovatief onderzoeksproject

“In 2022 dienden we bij het VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen) een aanvraag in voor een innovatief onderzoeksproject in samenwerking met KU Leuven, met als doel de productie en kwaliteit van onze suikerwafels te optimaliseren”, vertelt Nand Ooms, R&D Manager en verantwoordelijk voor productontwikkeling binnen Biscuiterie Thijs. Om in aanmerking te komen voor financiële steun, moet elk groot en/of energie-intensief bedrijf sinds oktober 2022 beschikken over een klimaatplan. “We waren wel al bezig met duurzaamheid en klimaat, bijvoorbeeld door in te zetten op led-verlichting en de switch te maken naar een hybride wagenpark. Maar we beschikten nog niet over een uitgewerkt plan, waarin beschreven wordt hoe we concreet de transitie zullen maken naar een koolstofarme bedrijfsvoering. Daarom gingen we op zoek naar een partner die kon helpen om de verschillende maatregelen vast te leggen die hiervoor nodig zijn”, gaat hij verder.

Via wat zoekwerk online kwam Nand terecht bij E-luse. “Ik contacteerde een aantal bedrijven, maar koos voor E-luse omdat zij al succesvolle projecten met andere voedingsbedrijven op hun conto staan hebben, zoals Agristo. Dat gaf mij veel vertrouwen.”

Heerlijke wafels op de band Biscuiterie Thijs
Focus op CO2-reductie

E-luse zaakvoerder Tim en energie-expert Eline trokken 2 dagen naar de Herentalse hoofdvestiging van de wafelbakker voor een ‘deep dive’. Op de eerste dag kregen ze een uitgebreide rondleiding in de fabriek en voerden ze gesprekken met alle betrokken partijen: CEO Peter Janssen, Nand Ooms zelf, kwaliteitsmanager en milieucoördinator Robrecht Craeghs en verschillende productie-afdelingshoofden. “We hadden hen op voorhand ook alle gegevens en cijfers bezorgd over ons verbruik van energie, gas en perslucht en over ons transport. Op dag twee konden ze dan meteen al een plan voorstellen met verschillende thema’s waarop we konden inzetten, gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties”, zegt Nand.

Vanuit deze duurzaamheidsdoelstellingen selecteerde Biscuiterie Thijs samen met E-luse 7 thema’s waarop ze de komende jaren actief willen inzetten om het verschil te maken. Denk aan opleiding van de werknemers, continue innovatie en het streven naar circulariteit door onder andere recycleerbare verpakkingen. Biscuiterie Thijs wil vooral inzetten op effectieve CO2-reductie, gekoppeld aan SDG 13 (klimaatactie).

Klaar voor de toekomst

De financiering voor het innovatieproject werd binnengehaald, maar hoe staat het vandaag met de realisatie van de doelstellingen uit het klimaatplan? “Voor elke door E-luse voorgestelde energiebesparingsmaatregel bekijken we wie erbij betrokken moet worden en op welke termijn we dit kunnen realiseren. Een voorbeeld: de isolatie van de leidingen waardoor chocolade wordt getransporteerd, is voor verbetering vatbaar. Door die beter te isoleren, zal minder energie nodig zijn om de chocolade op temperatuur te houden. Momenteel zijn we volop bezig om de prioriteiten af te bakenen. Wanneer het tijd is voor de concrete uitwerking, is het plan om E-luse hier opnieuw bij te betrekken”, klinkt het.

“Er komt heel wat kijken bij de uitwerking van dit ambitieuze klimaatplan. Maar als energie-intensief bedrijf is het niet minder dan onze plicht. Dit traject zal ons zeker helpen om ons bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Met een partner als E-luse heb ik er alle vertrouwen in. De samenwerking voor het klimaatplan verliep alvast zeer vlot. Ze hebben een klein, maar zeer ervaren en bereikbaar team. Ik had de hele tijd contact met zaakvoerder Tim zelf, wat ik als een groot pluspunt beschouw in vergelijking met tal van andere spelers. Hij en Eline respecteerden de strikte timing die we voor ogen hadden en volgden alles snel en correct voor ons op. Ze pakten ons project zeer pragmatisch aan, wat volledig in lijn ligt met onze Kempense down-to-earth en ‘recht vooruit’ mentaliteit”, besluit Nand tevreden.

Heb je plannen om met je bedrijf financiële steun aan te vragen? Bij een klimaatplan komt heel wat kijken. Je kan hiervoor een beroep doen op de expertise van E-luse. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.