Agristo

Duurzaam ondernemen zit ingebakken in ons DNA. E-luse helpt ons om mee te werken aan een duurzame toekomst.

Agristo, een wereldspeler in de ontwikkeling en productie van diepgevroren aardappelproducten, doet al lang inspanningen op vlak van duurzaamheid. “Duurzaam ondernemen zit ‘ingebakken’ in ons DNA. We waren op zoek naar een manier om het systematischer en efficiënter aan te pakken. Daarom gingen we met E-luse in zee voor de berekening van onze carbon footprint,” vertelt Peter Vos, Energiemanager bij het West-Vlaamse familiebedrijf.

Hoofdkantoor Agristo
Het gloednieuw hoofdkantoor van Agristo in Wielsbeke

“Bij Agristo zijn we al lang bezig met duurzaamheid,” steekt Peter Vos van wal. “Als bedrijf doen we veel om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en bij te dragen aan een groenere wereld. Zo is 20% van de energie die we verbruiken groene energie, deels zelf opgewekt met onze zonnepanelen en biogas. We besteden ook veel aandacht aan ons waterverbruik, stimuleren de medewerkers om zo weinig mogelijk te printen en bieden geen plastic bekers en roerstokjes meer aan in de kantoren. We hebben al veel stappen gezet in de goede richting en zullen dat in de toekomst zeker blijven doen.”

Systematische aanpak

Ondanks de vele inspanningen op vlak van duurzaam ondernemen kon het nog beter, vond Peter Vos. “Er zat eigenlijk weinig structuur in de acties die we ondernemen. We kwamen er ook niet echt mee naar buiten – zou dat een typisch West-Vlaams kantje zijn, die nuchterheid? Hoe dan ook, het was tijd om meer in te zetten op strategie en communicatie. Mensen verwachten vandaag gewoon van bedrijven dat ze dit doen. Daarom kozen we ervoor om samen te werken met de energie- en duurzaamheidsexperts van E-luse.”

Peter Vos en zijn team berekenden al een aantal jaar zelf de carbon footprint van het bedrijf. “Ik heb nog gewerkt als onderzoeker aan de Ugent dus ik weet hoe ik dit moet doen. Toch miste ik specifieke kennis, bijvoorbeeld van de standaarden en protocollen waarmee de CO2-voetafdruk berekend wordt. Tim en zijn team hebben die kennis wél, alsook toegang tot bepaalde internationale databanken. Samen met hen berekenden we de carbon footprint van onze organisatie.”

Duurzaam team Agristo Sustainability
Sustainability Team Agristo met links Peter Vos, Ellen Vanassche en Thijs Castelein
Analyse en stappenplan

De berekening van de carbon footprint gaf Agristo inzicht in waar de grootste impact zit in hun processen. “We kwamen te weten dat slechts 25% van onze uitstoot afkomstig is van onze fabrieken. De rest komt van de verpakkingen, het transport en de aardappelteelt. Onze focus ligt vooral op wat we zelf kunnen doen om onze CO2-uitstoot terug te schroeven. De boeren met wie we samenwerken, kunnen we niet verplichten om elektrische tractors te gebruiken. We proberen hen wel te sensibiliseren en te helpen via bepaalde initiatieven en samenwerkingen met andere spelers, zoals ILVO Vlaanderen.

Gelukkig is er ook veel dat we wel zelf onder de loep kunnen nemen en aanpakken. Hoe zit het met ons energie- en waterverbruik? Gebruiken we duurzaam geteelde grondstoffen en ingrediënten voor onze producten? Zijn onze verpakkingen milieuvriendelijk? Worden onze transporten efficiënt georganiseerd?”

Duurzame toekomst

Peter Vos kijkt tevreden terug op de samenwerking met E-luse. “Tim en zijn team zijn experts in hun vak. Ze bekijken duurzaamheid vanuit een holistisch perspectief, dat breder gaat dan enkel energie. Ze nemen alle facetten van ons bedrijf onder de loep; hierin onderscheiden ze zich van andere spelers. Doordat ze een klein team zijn, hadden – en hebben we nog steeds – een goed persoonlijk contact en dat vind ik een grote meerwaarde.

De carbon footprint die we samen met E-luse berekenden, vormt de basis van het verdere duurzaamheidsbeleid van Agristo. Het stelt ons in staat om op een efficiënte manier onze CO2-uitstoot aan te pakken en terug te schroeven. Zo werken we mee aan een duurzame toekomst,” besluit Peter Vos.

Interesse om de CO2-voetafdruk van uw bedrijf te bepalen en een plan uit te werken richting CO2-neutraal? Contacteer ons voor meer info!