Energieplan – Besluit energieplanning bij omgevingsvergunning

Wanneer moet je nu een energieplan uitvoeren?

Eind vorig jaar (2020) besliste de Vlaamse Regering om de drempel voor de opmaak van energieplan te verlagen van 0,5 PJprim naar 0,1 PJprim. Ook een vierjaarlijkse actualisatie van dit energieplan is aan de orde.

Update 1/1/2023: Ondertussen is de term primair geschrapt en wordt er gekeken naar het finaal energieverbruik.

Energieplan Industrie Waterzuivering

Energie-intensieve* vestigingen met een jaarlijks energiegebruik > 0,5 PJ dienden al langere tijd te beschikken over een geactualiseerd energieplan. Voor vestigingen met een jaarlijks energiegebruik > 0,1 PJ wat dit anders.

Zij zullen dus vanaf 2021 verplicht zijn om een energieplan op te stellen en dit om de vier jaar opnieuw te vernieuwen. Deze regelgeving zal eveneens opgenomen worden in de Vlarem-wetgeving (op vandaag 06/01/2021 is dit nog niet het geval).

Wat is dan weer het verschil met een energiestudie? Je ontdekt het hier.

*Bedrijven die zijn toegetreden tot de energiebeleidsovereenkomsten zijn vrijgesteld van de verplichting tot het opstellen van een energieplan.

Wie kan de energieplan uitvoeren?

In tegenstelling tot de regelgeving van de energiebeleidsovereenkomst en de verplichte energieaudit voor grote ondernemingen moéten zowel de energieplannen als energiestudies opgesteld door een externe energiedeskundige. Deze dient aanvaard te worden door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Hiervoor moet onderander de grondige technische en bedrijfseconomische kennis van de deskundige bewezen worden.

E-Luse voerde al verschillende energiestudies en energieplannen uit. Wij zijn dus zeker de geschikte partner hiervoor.

Wat houdt een energieplan in?

Een energieplan omvat een oplijsting van maatregelen die het specifiek energieverbruik van de inrichting kan verminderen. Het quotum voor deze lijst is een interne rentevoet van (IRR) van minstens 15% na belastingen. Met andere woorden er wordt gezocht naar maatregelen die een terugverdientijd hebben van drie jaar of minder. Rendabele maatregelen moeten tevens ook uitgevoerd worden binnen de 3 jaar na opmaak van het energieplan.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA, vroeger VEA) beoordeeld samen met Verificatiebureau (VBBV) het energieplan op inhoud en kwaliteit.


Blijf op de hoogte van al ons nieuws!

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

* verplichte velden