Circulaire roadtrip doorheen West-Vlaanderen

Op vrijdag 14 juni 2019 stapte ik samen met 30 andere enthousiastelingen op de bus van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen om ons een volledige dag onder te dompelen in de wereld van de circulaire economie.

“Circulaire economie?”, vraag je je misschien af. In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar. 

Hieronder een korte impressie van wat ik tijdens deze dag heb mogen ervaren.

Eerste stop in Ardooie

Na het vertrek vanuit Kortrijk en de eerste aangename kennismakingen op de bus, kwamen we aan bij Ardo. Ardo is een familiebedrijf die is uitgegroeid tot een wereldspeler op het vlak van diepvriesgroenten. Bij de productie wordt veel water gebruikt en bijgevolg ook veel water geloosd, weliswaar na een volledige zuivering. In samenwerking met een 50-tal lokale landbouwers bouwde Ardo een gigantisch bufferbekken waaruit het gezuiverde water via een buizenstelsel van 25 km tot bij de verschillende akkers wordt gebracht.

Recyclage van aluminium

Vanuit Ardooie naar Lichtervelde, waar de mensen van Hydro (het vroeger SAPA en daarvoor Remi Claeys) ons stonden op te wachten. Ik kende de producten, profielen in aluminium, van het bedrijf al en ook het proces an sich is me niet vreemd. Wel was ik verrast dat Hydro volledig werkt met afvalmateriaal. Fabricage van aluminium vergt zeer veel energie, maar voor de recyclage van aluminium is slechts 5% van die energie nodig.

Dorpspunt Beveren aan de IJzer

Een middagmaal kregen we in het Dorpspunt in Beveren aan de IJzer. Het dorpspunt werd pas opgestart in 2017 en is nu al één van de meest verbindende buurtinitiatieven. In een voormalig restaurant kunnen inwoners uit het plattelandsdorp elkaar kunnen ontmoeten en diensten terugvinden die waren verdwenen. Doel van het Dorpspunt is om de mobiliteit te vergemakkelijken, een korte keten te realiseren tussen producent en consument en concrete diensten, zoals het afhalen van pakjes, op te zetten. De inwoners van Beveren vonden een bondgenoot in De Lovie vzw uit Poperinge, een sociale organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. We werden er met open armen onthaald en konden genieten van een (h)eerlijke lunch met een lokaal biertje.

Van bijproduct tot grondstof van mengvoeder

Daarna vertrokken we met volle magen en een goed humeur (want de zon was er ondertussen doorgekomen) richting Veurne. Bij Trotec verwerken ze jaarlijks 200.000 ton bijproducten uit de voedingssector tot grondstof voor mengvoeder. Bijproducten worden in verschillende vormen aangeleverd (pasta, chips, koekjes,…); vaak zelfs verpakt in verschillende maten en vormen. Via diverse stappen worden de producten gescheiden, gemalen, gedroogd en samengesteld tot een eindproduct. Ook alle reststromen van verpakkingen worden gerecycleerd en afgevoerd.

Een kas van een woning

De laatste halte bevond zich in Rekkem, een Vlaams dorp ingeklemd tussen Wallonië en Frankrijk. Daar mochten we op bezoek bij op Koen en Samia, die eind vorig jaar in hun nieuwe woning introkken. Kaseco is de eerste autonome bio-ecologische kaswoning in België en is een toonbeeld van de principes van het circulaire bouwen. De woning bestaat uit een houtskeletbouw, met daarrond een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning- en kantoorruimte. Fantastisch om te zien hoe ze dit project aangepakt hebben en hoe het nog steeds in ontwikkeling is.

Kortom een geweldige dag met zéér veel inspirerende voorbeelden uit de streek en toffe gemotiveerde mensen binnen de circulaire economie.

PS: Tijdens de busreis werden we nog verwend door pitches van POM West-Vlaanderen, Casier Risk & Insurance, Ondernemerscentrum West-Vlaanderen en M-INT.


Blijf op de hoogte van al ons nieuws!

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

* verplichte velden