Deceuninck

E-Luse is voor ons de ideale partner om onze energie-efficiëntie te verbeteren en zo onze duurzame ambities te realiseren.”

Sustainability zit verankerd in het DNA van Deceuninck. In lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, waar 195 landen hebben afgesproken om tegen 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius, streeft de fabrikant van raam- en deuroplossingen ernaar om zijn CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Deceuninck zet volop in op recyclage en doet veel investeringen om de energie-efficiëntie te verbeteren. “E-Luse is de ideale partner om mee te helpen om onze ambitieuze energiedoelstellingen te bereiken. We hebben dezelfde down-to-earth mentaliteit, wat de samenwerking bevordert”, vertelt EHS Manager Pieter Verzyck.

kunststof recyclage bij Deceuninck
Kunststof recyclage bij Deceuninck
Pionier op vlak van PVC-recycling

Deceuninck zet al jaren in op duurzaamheid. Meer dan 50 jaar geleden startte de fabrikant van vernieuwende raam- en deuroplossingen met het ontwerpen van PVC producten. Vandaag sluit de kring volledig: de PVC die ze gebruiken voor hun producten is 100% recycleerbaar, einde levensduur wordt grondstof gerecycleerd en opnieuw 100% verwerkt in nieuwe raamsystemen en bouwproducten.

“Als grootste PVC-recycler in de Benelux sluiten wij de volledige waardeketen. Dit betekent dat niets van het PVC-materiaal verloren gaat. Alles wordt gerecycleerd en opnieuw gebruikt in onze raamsystemen en andere producten. Nieuwe ramen en deuren die gerecycleerde PVC bevatten, moeten zeker niet inboeten aan kwaliteit. Integendeel: gerecycleerde PVC ligt mee aan de basis van onze topproducten”, vertelt Céline De Waele, Group Sustainability Manager van Deceuninck.

case E-luse bij Deceuninck
Céline De Waele, Group Sustainability Manager en Pieter Verzyck, EHS Manager
Energiebeleidsovereenkomst

Naast recyclage is energie-efficiëntie een speerpunt in de duurzaamheidsstrategie van Deceuninck. “We zijn een energie-intensief bedrijf. Om onze energie-efficiëntie te verbeteren, traden we toe tot de Energiebeleidsovereenkomst (EBO) van de Vlaamse Overheid. Dit betekent dat we elke vier jaar een energieplan moeten opstellen op basis van een energie-audit. Aangezien we intern niet over de nodige kennis en tijd beschikken, werken we al een aantal jaren samen met E-Luse. Zij hebben hier veel ervaring mee”, zegt Pieter Verzyck.

Pieter legt uit wat de samenwerking met E-Luse inhoudt. “Voor de energie-audit deden we samen een screening van onze bedrijfsprocessen. Zo identificeerden we mogelijke energiebesparingen en bijhorende investeringen. Het verminderen van ons gasverbruik, het elimineren van stookolie en het vergroenen van onze elektriciteit zijn onze prioriteiten. Op basis hiervan stelden Tim en zijn team een energieplan op, met daarin de aanbevolen besparingsmaatregelen en de terugverdientijd en opbrengst van de investeringen. Dit plan werd voorgelegd aan de EBO-inspectie. Doordat Tim goede contacten heeft met de overheid en professioneel te werk gaat, verliep de samenwerking vlekkeloos.”

Down-to-earth en toegankelijk

Door een wijziging in de wetgeving kan Deceuninck het EBO-traject niet meer verderzetten, maar dit betekent niet het einde van de samenwerking met E-Luse. “Energie-efficiëntie staat nog steeds hoog op onze agenda en E-Luse blijft onze vaste partner. Zo helpen ze ons met energiestudies in het kader van omgevingsvergunningen. Die hebben we nodig als we een energie-intensieve uitbreiding plannen, zoals een nieuwe productielijn. Zonder energiestudie wordt er geen vergunning uitgereikt. Het duurt doorgaans een viertal maanden om een aanvraag goedgekeurd te krijgen en als het rapport fouten bevat, duurt het langer. Door de hoge druk vanuit onze productie kunnen we ons geen vertraging veroorloven. De regelgeving is complex; we laten ons graag bijstaan door specialisten.”

Wat Pieter zo apprecieert aan E-Luse, zijn de vlotte persoonlijke contacten. “Het is een klein bedrijf, waardoor de communicatelijnen kort zijn. Het E-Luse team is makkelijk bereikbaar en dat vind ik een pluspunt, want bij grote spelers is dit vaak niet het geval. Bovendien hebben ze een down-to-earth mentaliteit, die past bij onze eigen bedrijfscultuur. Ze denken met ons mee en reiken ons de nodige handvatten aan om zelf mee aan de slag te gaan. Voor ons is E-Luse de ideale partner in het gericht energie-efficiënter maken van het bedrijf”, besluit Pieter tevreden.

Valt uw bedrijf onder de EBO? Dan kunt u bij E-Luse terecht voor een energie-audit en energieplan, zodat u in orde bent met de wettelijke verplichtingen. Contacteer ons voor meer info.