Jump for Joy

Jump for Joy

Exact 1 jaar geleden sprong ik … in het duister. Exact 1 jaar geleden was ik plots geen werknemer meer, had ik geen zekerheid meer op een netjes uitbetaald loon, leverde ik tal van voordelen in, enzoverder. Exact 1 jaar geleden werd ik mijn eigen baas met alle pro’s en con’s. Het is een beslissing die ik me nog geen seconde heb beklaagd.

Het vertrouwen

In de eerste maanden had ik me voorgenomen om vooral te werken aan een goede basis en mezelf ook de tijd te gunnen om wat op mijn positieven te komen, want zo’n beslissing had ook een impact op mezelf. Voorzichtig contacteerde ik een aantal oude contacten om hen in te lichten dat ik een eigen onderneming had opgestart. Als bij wonder werd dit nieuws positief onthaald en bij enkelen mocht ik zelfs langsgaan om mijn verhaal te brengen. Relatief snel had ik een mooie klantenbasis opgebouwd en raakte mijn agenda goed gevuld en sindsdien is het ook niet meer stilgevallen!

Wanneer je het vertrouwen krijgt van een klant en die wil met je in zee gaan… dat voelt telkens als een kleine overwinning aan.


De cijfers

De grootste vrees van iedere starter, denk ik. Ook voor mij was het wat loslaten van zekerheden maar ik wist dat ik probleemloos de eerste maanden kon overbruggen. Een gewaarschuwd man is er echter twee waard: ik kan iedereen dan ook aanraden om te rade te gaan bij een goede boekhouder. Een goed financieel plan zorgt voor een sterke basis van je onderneming. Zelf heb ik bewust gekozen voor een boekhouder waarbij alles online kan geregistreerd worden. Ik vind het belangrijk dat ik online mijn inkomsten en uitgaven kan opvolgen, het geeft me inzicht en zekerheid.


Work-life balance

Eén van de grote voordelen van een eigen zaak hebben: je beslist zelf wanneer en hoeveel je werkt. Ik probeer me zoveel mogelijk te beperken tot de normale daguren, maar ik vind het niet erg om eens ’s avonds of in het weekend te werken. Anderzijds zijn er ook weekdagen waarin ik soms minder productief bent of de tijd neem om eens een boek te lezen (om wat kennis bij te schaven).


Ondernemen kan je leren

In het voorjaar ben ik gestart met Bryo. Bryo staat voor Bright & Young-VOKA en is een netwerk van jonge, gedreven mensen die goesting hebben om hun idee in de praktijk om te zetten. Ik zou het alvast alle starters aanraden. Je bouwt er een netwerk op van mensen die allen in dezelfde fase zitten zoals jou en leert er bij over het ondernemen en vaak ook over jezelf.


Netwerk

Waar ik zelf enorm van hou is de vrijheid om een netwerk te creëren en te kunnen samenwerken met verschillende partijen zonder je je daarin belemmerd te voelen. Het is dan ook verrijkend om ideeën te kunnen uitwisselen met collega-ondernemers binnen en buiten de sector. Door het brede netwerk geef ik mijn (potentiële) klanten ook het vertrouwen dat ik hen kan helpen met verschillende vraagstukken. 
Misschien nog een kleine kanttekening, alleen werken heeft z’n voordelen en het gemis van een collega’s kan je wel wat opvangen met een netwerk. Toch ben ik ook al mezelf tegen gekomen door vaak alleen thuis te werken. Een puntje op mijn to-do lijst is dan ook het vinden van een toffe, betaalbare en inspirerende co-working in de komende maanden.

Kortom: ik geniet dagelijks van het ondernemen en de kansen die ik krijg en neem om E-luse verder uit te bouwen.

Ik wil dan ook iedereen bedanken die me het afgelopen jaar steunde of me het vertrouwen gaf!


Blijf op de hoogte van al ons nieuws!

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

* verplichte velden