E-Luse is klimaatpositief

E-Luse is klimaatpositief

Het is duidelijk dat onze activiteiten leiden tot significante energie- en CO2-besparingen. Maar we willen met E-Luse natuurlijk ook zelf ons steentje bijdragen en het goede voorbeeld geven. Dat doen we onder meer door onze eigen impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Daarom berekenden we gedetailleerd onze CO2-uitstoot. En daar bleef het niet bij, want we compenseren die ook. Dubbel zelfs!

Als onderneming geven wij graag onze verantwoordelijkheid.
En om onze daad kracht bij te zetten gaan
wij resoluut voor klimaatpositief!

Bepaling van de CO2-uitstoot

Je CO2-uitstoot kan je op verschillende manieren bepalen. Hoe je dat precies doet staat je natuurlijk vrij, zolang je er maar transparant over bent. We geven je dan ook graag een inkijk in de berekening van onze CO2-uitstoot, conform het Greenhouse Gas Protocol.

Daarbij wordt de uitstoot verdeeld over drie scopes:

Bilan Carbone
Scope 1 2 3
Klimaatpositief
CO2


Scope 1: directe emissies: alle uitstoot die het directe gevolg is van de activiteit binnen een beperkte omgeving

Scope 2: de indirecte emissies gelinkt aan energieverbruik

Scope 3: andere indirecte emissies

Voor de verschillende emissiebronnen wordt de equivalente CO2-uitstoot hieronder berekend. Wil je graag meer weten over de carbon footprint, lees dan zeker onze blog.

Berekening van de CO2-uitstoot

In de berekening van onze CO2-uitstoot hebben we ervoor gekozen om ons niet te laten leiden door bepaalde grenzen, maar nemen alles mee. Iedere uitgave die we doen – dus ook iedere onrechtstreekse uitstoot – wordt meegenomen in onze voetafdruk.

CO2-voetafdruk 2021

De totale voetafdruk van E-luse is 11,351 ton CO2eq.

Onze voetafdruk bestaat uit volgende onderdelen:

  • Directe uitstoot brandstoffen en elektriciteit voor onze bedrijfsvoertuigen
  • Indirecte uitstoot van het telewerken
  • Indirecte uitstoot van aankopen zoals kantoorbenodigdheden, drukwerk maar ook voor de boekhouding en IT-diensten
  • Indirecte uitstoot van leasing: dit betreft de huur van kantoorruimte
  • Indirect uitstoot van afschrijvingen: hieronder valt in hoofdzaak de afschrijving van onze bedrijfsvoertuigen maar ook het IT-materiaal

Klimaatpositief

We konden er als bedrijf voor kiezen om onze uitstoot te compenseren, om zo CO2-neutraal te zijn. Maar we willen daar verder in gaan. Daarom compenseren we het dubbele van onze uitstoot. We zijn dus niet enkel CO2-neutraal, maar kunnen we onszelf zelfs klimaatpositief noemen. Met andere woorden: we halen meer CO2 uit de lucht dan dat we er zelf in uitstoten.

Voor het derde jaar op rij zijn we klimaatpositief. Dit jaar gaan we nog verder in de berekening van onze uitstoot en nemen hierbij alle (in)directe uitstoot in rekening.

Tim Vancouillie

De allerbelangrijkste stap in de weg naar een klimaatneutraal businessmodel is de aanpak van de uitstoot an sich. De compensatie van CO2 is geen heilige graal, maar het is een middel om de onvermijdelijke uitstoot toch aan te pakken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen.

Onze keuze dit jaar voor een bosaanplantingsproject van BOS+. Dat project compenseert niet alleen je uitstoot door de aanplanting van bomen. Het creëert ook een meerwaarde voor de lokale bevolking. De opbrengsten van de verkoop van de koolstofkredieten worden geherinvesteerd in socio-ecologische projecten in hetzelfde gebied. Daardoor wordt er ingezet op verschillende SDG’s; het gaat dus veel verder dan puur de compensatie van CO2.

Klik hier om ons certificaat te ontdekken

Nu is het aan jou

Geprikkeld door ons verhaal? Zin om ook actie te ondernemen? Ontdek hoe wij jou hierbij kunnen helpen.