Energiepremies 2021

Energiepremies voor gebouwen

Ben je als onderneming van plan om 2021 om te investeren in de duurzaamheid van je gebouw of plan je een verbouwing? Dan is er goed nieuws want een aantal premies die je kan verkrijgen via Fluvius worden in het nieuwe jaar verhoogt.

Isolatie

Een belangrijke stap naar een duurzaam en energiezuinig gebouw is de isolatiewaarde van het gebouw. Hieronder een volgt kort overzicht van de premies.

  • Dakisolatie: De premie blijft gelijk 4 €/m2 (vanaf 2021 wordt deze met 12 €/m2 verhoogt indien dit wordt gecombineerd met asbestverwijdering in het dak)
  • Muurisolatie: De premie voor spouwmuur en binnenmuurisolatie blijft gelijk, dit is repectievelijk 5€/m2 en 15€/m2. Voor buitenmuurisolatie wordt de premie verdubbelt(!) naar 30€/m2
  • Vloerisolatie: De premie blijft gelijk 6€/m2
  • Beglazing: Ook deze premie wordt verdubbelt in 2021 naar 16€/m2

Installaties

Naast de gebouwschil hebben de installaties voor verwarming en verlichting eveneens een grote invloed op het energieverbruik. Voor de installaties blijven alle premies gelijk in het nieuwe jaar. Voor de volledigheid geven we hieronder ook een overzicht van de technieken waarvoor men bij de netbeheerder een premie kan aanvragen.

  • Relighting: De premie wordt bepaald in functie van de technische prestaties en het geïnstalleerd vermogen (max. 20.000 €)
  • Warmtepomp: De premie is afhankelijk van het type warmtepomp en afhankelijk van het vermogen (max. 4.800 € voor lucht/luchtwarmtepomp)
  • Warmtepompboiler: Een premie van 300 € tot een vermogen van 2 kW, daarna i.f.v. het vermogen (max. 3780 €)
  • Zonneboiler: De premie bedraagt 200€/m2 (max. 10.000 €)

PV-panelen

Ook de premie voor de PV-panelen wordt veranderd in 2021. Hier wordt de premie toegekend in schijven in functie van het geïnstalleerd vermogen.

  • Tot 4 kWp: 300 €/kWp
  • Van 4 kWp tot 6 kWp: 150 €/kWp

De premie wordt afgetopt op max. 1.500 € en max. 40 % van het factuurbedrag. Een installatie met een vermogen hoger dan 10 kWp komt dan weer in aanmerking voor groenestroomcertificaten.

Premie na energieaudit

Voor maatregelen die NIET opgenomen zijn in bovenstaande lijst én u heeft een energieaudit uitgevoerd dan maakt u misschien wel kans op een tegemoedkoming (premie) voor een maatregel die volgt uit een energiestudie of een energieaudit.

Deze premie bedraagt 0,035€/kWh primaire energie en kan maximaal 25.000 € bedragen per project en per jaar. Daarnaast moet de eenvoudige terugverdientijd steeds langer zijn dan twee jaar.

Meer info en aanvraag

Meer info is te vinden op de website www.energiesparen.be en aanvragen kan via www.fluvius.be.


Blijf op de hoogte van al ons nieuws!

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

* verplichte velden